KUI TEEKS TÄNA RIISI ASEMEL HOOPIS HIRSSI?
Gluteenivaba ja mahe hirss (Panicum miliaceum) on vaieldamatult üks maailma vanimaid teravilju, mida endiselt kogu maailmas kasvatatakse. Tuhandeid aastaid on seda kasutatud põllumajanduses ja hinnatud juba paljude põlisrahvaste kultuuride seas. Euroopas on hirssi kasvatatud juba üle 6000 aasta.
Hirss on väga kohanemisvõimeline ja areneb hästi kuivas ja kuumas kliimas. Seetõttu on hirss olnud populaarne põllukultuur arengumaades. Hirsi kasvuperiood on erakordselt lühike ja saak võib olla valmis juba peale kaht kuud pärast istutamist. Hirsi kiire kasvukiirus on kindlasti selle populaarsusele kaasa aidanud.
Kooritud hirss on valguallikas ja sobib mitmesuguste toitumisviiside juurde. Gluteenivaba teraviljana on hirss hea valik tsöliaakiat põdevatele inimestele. Hirss sobib hästi kasutades lisandina sarnaselt riisiga, või kui seda pikemalt keeta ja sellest putru valmistatada. Leotatud ja kooritud hirss sobib suurepäraselt ka toorpudruks ja tooreks küpsetamiseks.
KUIDAS HIRSSI VALMISTADA
Loputa hirss läbi. Keeda 1 osa loputatud hirssi 3 osas vees umbes 25 minutit.
FOODINI HELBED JA TERAVILJAD
Helbed ja teraviljad on mitmekülgsed gluteenivabad alternatiivid küpsetamiseks, toiduvalmistamiseks ja suupistetena kasutamiseks. Gluteenivaba küpsetamise ja toiduvalmistamise populaarsuse kasvades on kinoa, hirss ja amarant leidnud oma koha traditsiooniliste makaronide, riisi ja kaera kõrval.
Isegi kui oled lihtsa toidu fänn, ära karda uusi alternatiive – gluteenivabade helveste ja terade kasutamine on lihtne. Kõik, mida vajad, on keev vesi ja lemmikud maitseained. Putrusid valmistatakse amarandist ja hirsist, keetes neid pisut kauem kui tavalisi kaerahelbeid. Erinevatest helvestest saab ka uusi kombinatsioone luua ja täiesti uusi kasutusvõimalusi välja mõelda! Paljud pudrud võivad uue kuue saada küpsisetaignana, kui need hommikusöögist üle jäävad. Ainult kujutlusvõime on piiriks!
anulomp (Klient) –
Hea maheda maitsega hirss, puudub mõrkjas maitse. Meie pere iganädalases menüüs.