Mahe kaarobi- ehk jaanikaunajahu (200g)
Jõulude ajal eriti populaarne, kuid aastaringi magusatesse roogadesse rõõmu, helgust ja maitsenüansse toov kaarobipulber on maitseomadustelt ja kasutusvõimaluste poolest sarnane kakaole, kuid siiski tajutavalt omapärase maitsega ja magusam kui puhas kakaopulber. Kaarobit proovides võid märgata hoopis kergelt puuviljast ja karamellist mekki ja lõhna.
Kaarob sobib suurepäraselt kofeiini- ja rasvavabaks asenduseks roogadesse ja jookidesse, kus muidu kasutatakse kakaopulbrit. Samuti on kaarob gluteenivaba.
Kust kaarob pärineb?
Kaarobipulbrit ehk jaanukaunajahu valmistatakse jaanileivapuust saadavatest kaarobikaunadest. Kaarobit kutsutakse ka jaanileivaks või jaanikõdraks. Pärit on jaanileivapuu Vahemere rannikult ning tänapäeval kasvatatakse suurem osa kaarobit Hispaanias. Kaarobikaunasid on toiduna teadaolevalt kasutatud juba ligi 5000 aastat.
Kaarobipulbrit on kasutatud ka rahvaravis erinevate seedeprobleemide korral nagu kõhulahtisus, kõrvetised ja toitainete imendumatus. Lisaks sisaldab kaarob liigset söögiisu pärssivaid komponente, mis tähendab, et see võib aidata kaasa kaalu langetamisele. Kaarob sisaldab rikkalikult vitamiine ja mineraale nagu kaltsium, tsink, kaalium, fosfor, K- ja E-vitamiin ning riboflaviin.
Kaarobipulber vs kakaopulber
Kuigi need kaks on mitmeski mõttes sarnased, tasub kindlasti teada, et kaarob on tervisele palju ohutum. Siin on mõned erinevused:
- Kaarob on looduslikult magus, kakao aga mõru.
- Kakao sisaldab theobromiini (toksiline kassidele ja koertele), türamiini (aminohape, mis võib vallandada migreene) ning kofeiini (toksiline ja koormav neerupealistele, vallandades kehas võitle-või-põgene seisundi ehk suure koguse adrenaliini). Kaarob ei sisalda neist ühtegi.
- Kakaopulbris on kõrge rasvasisaldus, kaarobis on rasvasisaldus 0%.
Kaarobi röstimise astmed
Kaarobit on turul saadaval erineva röstiga. Leidub nii toorest, kergelt röstitud kui tugevalt röstitud kaarobipulbrit.
- Toores kaarobipulber – on kas kuumtöötlemata või töödeldud alla 47.7°C. Sellel on beež või kergelt helepruun värv ning õrnalt magus karamelline maitse ja intensiivne lõhn.
- Heledalt röstitud kaarobipulber – seda on kuumutatud kuni 93°C-ni. See on tumedam kui röstimata kaarob, kuid siiski mitte väga tume pruun. Seda sorti kaarobil on kõige magusam maitse.
- Tumedalt röstitud kaarobipulber – on saanud kõrgel temperatuuril (kuni 204°C) kuumtöötluse. See on päris tumedat värvi ja meenutab enim kakaopulbrit, olles ka maitselt kõige mõrum ja intensiivsem.
Kuidas kaarobit kasutada?
- Seda võib kasutada kõikjal, kus muidu kasutatakse kakaopulbrit (vajab vähem magustajat kui kakao).
- Lisa kaarobit näiteks pannkookidesse, braunidesse, küpsistesse, kookidesse ja kommidesse.
- Lisa seda smuutidesse, pudrule või hommikusöögikaussidesse.
- Valmista kakaolaadne jook, lisades kaarobipulbrit soojendatud piimale.
- Sega kaarobit avokaado või kookoskreemiga, et saada mõnus puding.
- Valmista kaarobi “šokolaad”, kuumutades kokku kookosõli, kaarobipulbri ja vahtrasiirupi/mee.
Kas teadsid?
Vanasti kasutati kaarobiseemneid usaldusväärse kulla- ja vääriskivide kaalumise moodusena. Suurusest hoolimata kaalub iga kaarobiseeme alati 0.18g, mistõttu sai sellest kiiresti universaalselt aktsepteeritud kaaluvastet kullale. Sealt pärineb ka kaaluühik “karaat”, mis pärineb ladinakeelsest sõnast ‘ceratonia’, mis tähendab kaarobipuud.
Anne Jürgenson –
Tere! Kasutan juba ammu kaarobi pulbrit nii küpsetistes kui ka kohviks. Kohvi teen võrdsetes osades kaarobit ja sigurikohvi. Lisan natuke ka taimset või kitsepiima. Suhkrut ei tarbi.
Mann (Klient) –
No proovisin ära ja olen nüüd sõltlane 😆