100+ Eesti taime väega mesi on Kesk-Eesti rabade ja metsade vahelt korjatud mahemesi. See tähendab, et 3km raadiuses tarude ümber on ainult rabad, metsad ja metsikud heinamaad – ei mingit intensiivpõllumajandust ega muude kemikaalidega kokkupuutes olevaid piirkondi. Lisaks on mesi korjatud aladelt, kus looduslik mitmekesisus on väga suur. See tähendab, et mesilaste toidulaual on traditsioonilise 15-20 õistaime asemel hoopis 100+ erinevat õistaime. Laboratoorsete testidega on selgunud, et koguni 150 erineva õistaime vägi võib sattuda ühte meepurki.
100+ Eesti taime väega mesi. Mis on selle eelised?
- Mesitarud asuvad mitmekülgse looduse keskel. Tarude lähedal asuvad nii suured rabad, metsad kui ka mahedad heinamaad.
- 100+ taime väega mesi on puhas ja mahe – seda ei filtreerita. See tähendab, et mees on alles nii õietolm kui ka muud tervendavad omadused. Palju meed poelettidel, eriti odavad välismaa meed läbivad üldiselt filtreerimisprotessi, mis eemaldab meest lisaks muudele aspektidele ka kasuliku õietolmu ning vähendab drastiliselt mee tervendavaid omadusi.
- Töötlemata mesi ehk toormesi: seda pole tehislikult töödeldud ega kuumutatud.
Imelised mesilased meie elus
- Mesilased katavad meie toidulauast kuni 50%. 30-50% meie toidulauast sõltub mesilastest. Ilma mesilaste tolmendustööta ei oleks meie toidulaud pooltki nii mitmekülgne ega tervendav.
- Mesilased stabiliseerivad ökosüsteemi: Mesilased aitavad suurendada looduslikku mitmekesisust ning seeläbi vähendada muldade erosiooni ja liikide hävimist.
- Mesi on võrratu magusaine ning imeline ravim ühes.
Ühe 500g meepurgi saamiseks kulub:
- 550 mesilase 2-3 nädala töö.
- Mesilased külastavad selle jooksul kokku üle 2 miljoni õie.
- Lennatakse maha 88 514 km.
Toormesi seistes kristalliseerub
Filtreerimata Põhjamaade toormesi tahkub. Mee kristalliseerumine võtab sõltuvalt temperatuurist ja koostisest tavaliselt aega 2-6 nädalat. Kui su mesi tahkub, siis sa saad selle uuesti üles sulatada, kui asetad mee näiteks sooja ahju peale üheks päevaks sulama.
Katsume hoida pidevalt laos ka väiksemat kogust värsket sulatatud vedelat mett (sulatatud 38C juures).
Paljude toitumisnõustajate hinnangul võiks iga inimene süüa vähemalt 5kg mett aastas. Eestis tarbitakse aastas umbes 1,15kg mett inimese kohta, Euroopas keskmiselt umbes 1,3kg inimese kohta.
Mesinik: Jaan Langebraun
andres (Klient) –
Proovi mõttes tellisin ühe purgi ja olin väga meeldivalt üllatunud. Ausalt öeldes pole ma parema maitsega mett varem saanud 😋
Emma (Klient) –
Imeline lõhn ja maitse.